Bishop’s University Learning Commons

A creative learning space

  • Client

    Bishop's University

  • Location

    Sherbrooke. Canada

  • Year

    2018

  • Expertises

    Architecture, Interiors

Bishop’s University Learning Commons

The exceptional design that transformed the former John Bassett Library into a Learning Commons was borne of a sensitive, subtle and innovative approach. The integrated design team considered the vision of all users - students, professors, librarians, administrators and university alumni - to create a bright and welcoming space promoting research and knowledge transfer.

  • Bibliotheque Bishop - Lemay Architecture
Bibliothèque Bishop - Lemay Architecture

A dedicated space for active
and collaborative exchange

The tree of learning, its notions of knowledge, wisdom and growth, became the basis for the concept. Wood is deployed from the entrance, overlooking the landscaped academic quad, and onto the volumes that reach out towards the university’s celebrated natural forest.

Wood is the unifying element through its use in ceilings, floor and wall coverings, as well as furniture in the form of solid wood. In particular, the essence of hickory offers widely varying nuances and a natural quality that communicates warmth and integration with the bucolic campus.

  • Bibliothèque Bishop - Lemay Architecture
  • Bibliothèque Bishop - Lemay Architecture
  • Bibliothèque Bishop - Lemay Architecture
Bibliothèque Bishop - Lemay Architecture

The space allows students
to express their curiosity, creativity
and innovative spirit

In essence, the project for this space was an opportunity to evoke the meaning of the “Commons” expression itself: that is, a space accessible to all members of a community who share a common responsibility and vision.

  • Bibliotheque Bishop - Lemay Architecture